Αξίζει η Επένδυση Σε Κρυπτονομίσματα το 2023;
Για όσους υποτίμησαν τους κινδύνους της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα μέχρι πρόσφατα, η κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX στα τέλη του 2022 και η επίδρασή του ντόμινο σε άλλες εταιρείες ήταν μια κλήση αφύπνισης.
Το τέλμα μόχλευσης και φερεγγυότητας που σχετίζεται με την Alameda Research, τον εμπορικό βραχίονα της FTX, οδήγησε στη χρεοκοπία της και στη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου Sam Bankman-Fried. Ακόμη χειρότερα, όλη η σειρά των γεγονότων οδήγησε σε απώλεια δισεκατομμυρίων στην αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών μειώθηκε και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έπεσε κατακόρυφα.
Το FTX και ο «χειμώνας κρυπτογράφησης» που ακολούθησε ακολούθησε την πτώση του stablecoin TerraUSD (UST) και του συνοδευτικού του token LUNA τον Μάιο του 2022, το οποίο είχε ήδη αξιωματούχους για τη ρύθμιση της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας κρυπτογράφησης.
Τα κρυπτονομίσματα στο σύνολό τους, και το Bitcoin (BTC) και το Ethereum (ETH) ειδικότερα, έχουν ανακάμψει λίγο το πρώτο μέρος του 2023, στέλνοντας την κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και ωθώντας ορισμένους να υποθέσουν ότι ο χειμώνας των κρυπτονομισμάτων έχει τελειώσει. Ωστόσο, πολλοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι εξακολουθούν να συνιστούν στους επενδυτές να είναι προσεκτικοί και να περιορίζουν αυτές τις επενδύσεις σε ένα μικρό μέρος των χαρτοφυλακίων τους.
Κίνδυνοι Επενδύσεων σε Κρυπτονομίσματα
Οι πρόσφατες κατηγορίες απάτης και οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση μεταξύ ορισμένων από τα κορυφαία ονόματα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων έχουν δείξει ότι οι συναγερμοί που ηχούν από ρυθμιστικές αρχές όπως η Financial Industry Regulatory Authority ή η FINRA και οι υπηρεσίες προστασίας των καταναλωτών καλά κρατούν.
Σύμφωνα με το Certified Financial Planner Board of Standards, γνωστό και ως CFP Board, υπάρχουν τουλάχιστον έξι συγκεκριμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα:
-Η κερδοσκοπία και η αστάθεια.
-Δυσκολία στην αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων
-Κίνδυνοι που μπορεί να οδηγήσουν σε κλοπή ή απώλεια.
-Δυσκολία στην αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων κρυπτο.
-Μη καταχωρημένα περιουσιακά στοιχεία και πάροχοι που λειτουργούν εκτός ρυθμιστικών πλαισίων.
-Απρόβλεπτες ρυθμίσεις.
Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν γίνει εμφανείς στη σχετικά σύντομη ιστορία των κρυπτονομισμάτων. Οι τιμές αυξάνονται και πέφτουν δραματικά, τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται πολύτιμα έχουν χάσει όλη την αξία τους και η κλοπή και η απώλεια έχουν συμβεί σε μεγάλη κλίμακα.
Επιπλέον, οι παραδοσιακές μεθοδολογίες αποτίμησης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, το ρυθμιστικό πλαίσιο ήταν αβέβαιο και ορισμένοι πάροχοι λειτουργούσαν εκτός οποιουδήποτε πλαισίου έχει δημιουργηθεί.
Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να μην είναι αρκετοί για πολλούς επενδυτές για να κλείσουν την πόρτα στα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, το συμβούλιο της CFP συνιστά στους επενδυτές να υιοθετήσουν ορισμένες στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου εάν επιθυμούν να συνεχίσουν να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα.
Πώς να διαχειριστείτε τον κίνδυνο κρυπτονομισμάτων
Οι ακόλουθες στρατηγικές διαχείρισης χαρτοφυλακίου κρυπτονομισμάτων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων:
-Διαφοροποιήστε το χαρτοφυλάκιο σας.
-Επιλέξτε ένα αξιόπιστο ανταλλακτήριο.
-Χρησιμοποιήστε cold storage wallets όπως το ledger.
-Κάντε βασική έρευνα για τα ψηφιακά στοιχεία.
-Παρακολουθήστε τις ειδήσεις.
Το να μην βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι είναι ένας τρόπος για να διαχειριστείτε τον κίνδυνο μεταβλητότητας που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί μια τέτοια διαφοροποίηση:
Κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Litecoin (LTC) είναι μέσα ανταλλαγής (κρυπτονομίσματα πληρωμής), αλλά το Filecoin (FIL) και το Binance Coin (BNB) είναι παραδείγματα utility tokens. Άλλα πάλι, όπως το Tether (USDT), είναι σταθερά νομίσματα. Τα μη ανταλλάξιμα token, ή NFT, είναι μια άλλη δημοφιλής κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Η κατανομή των επενδύσεών σας σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κατανείμετε το ρίσκο.
Χρησιμότητα. Διαφορετικά κρυπτονομίσματα έχουν σχεδιαστεί για διάφορες χρήσεις. Το ETH είναι το νόμισμα του δικτύου Ethereum, το οποίο υποστηρίζει έξυπνα συμβόλαια και τη δημιουργία διαφόρων αποκεντρωμένων εφαρμογών. Άλλα κρυπτονομίσματα είναι χρήσιμα σε αποκεντρωμένες εφαρμογές, το Διαδίκτυο των πραγμάτων, τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και πολλά άλλα.
Βιομηχανία. Η οικονομία, τα τυχερά παιχνίδια, το λιανικό εμπόριο, η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μερικές από τις βιομηχανίες όπου τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν αξία.
Τοποθεσία. Εφευρέτες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν καινούρια Project κρυπτονομισμάτων. Η διαφοροποίηση ανά τοποθεσία μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου που σχετίζεται με μια συγκεκριμένη περιοχή.
Κεφαλαιοποίηση αγοράς. Όπως και οι μετοχές, υπάρχουν κρυπτο μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Η διαφοροποίηση μεταξύ των κεφαλαίων αγοράς μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος συνδυασμού σταθερότητας και ανάπτυξης.
Πλατφόρμα Blockchain. Οι Ethereum, Cardano, Stellar, Polkadot και άλλες είναι πλατφόρμες blockchain που διευκολύνουν τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων και αποκεντρωμένων εφαρμογών. Η διαφοροποίηση μεταξύ τους είναι ένας άλλος τρόπος μείωσης του κινδύνου.
Επιλέξτε Ένα Αξιόπιστο Ανταλλακτήριο
Ο κίνδυνος επένδυσης σε μη ρυθμιζόμενους παρόχους μπορούν να αντιμετωπιστούν επιλέγοντας καλά εδραιωμένα, αξιόπιστα ανταλλακτήρια με ρευστότητα, όπως η Binance ή Coinbase.
Αν και αυτή η πτυχή της διαχείρισης κινδύνου δεν είναι αλάνθαστη – το FTX ήταν το τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο όταν «έσπασε» – τουλάχιστον φέρνει υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης σε σύγκριση με τα σκοτεινά, άγνωστα και μη ρευστοποιήσιμα χρηματιστήρια.
Η ρευστότητα είναι σημαντική γιατί φέρνει τους επενδυτές σε καλύτερη θέση να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλού, αν μυρίσουν προβλήματα. Είναι αυτονόητο ότι η προστασία του κεφαλαίου είναι πιο σημαντική από την αφοσίωση σε ένα ανταλλακτήριο.
Χρησιμοποιήστε Cold Storage Wallets
Η ψυχρή αποθήκευση είναι ένας άλλος τρόπος διαχείρισης των κινδύνων φύλαξης. Τα εκτός σύνδεσης πορτοφόλια (Ledger) είναι πιο ασφαλή από τα διαδικτυακά πορτοφόλια(Metamask, Trustwallet)
Οι επενδυτές που δεν χρειάζεται να αγοράζουν και να πωλούν τακτικά μπορούν να στραφούν σε ένα τέτοιο πορτοφόλι αφού αγοράσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τα μετακινήσουν ξανά σε ένα online πορτοφόλι όταν θέλουν να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή.
Κάντε θεμελιώδη έρευνα για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία
Όταν πρόκειται για επένδυση κρυπτονομισμάτων, το βασικό ερώτημα όταν εξετάζετε ένα περιουσιακό στοιχείο είναι: Τι αξία παρέχει; Αν και η κερδοσκοπία της αγοράς μπορεί να οδηγήσει τις τιμές βραχυπρόθεσμα, είναι η θεμελιώδης αξία που παρέχει ένα περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφησης που θα καθορίσει τις μακροπρόθεσμες κινήσεις των τιμών του.
Οι επενδυτές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν πληρώνουν υπερβολικά για ένα περιουσιακό στοιχείο διεξάγοντας την απαραίτητη έρευνα για τον προσδιορισμό της αποτίμησης. Αν και οι παραδοσιακές μέθοδοι αποτίμησης δύσκολα ταιριάζουν με τα κρυπτονομίσματα, έχουν γίνει πρόσφατες προσπάθειες εφαρμογής ορισμένων από αυτές στα κρυπτονομίσματα: ανάλυση σιωπηρής αξίας, μοντέλο προεξοφλημένων ταμειακών ροών (DCF), εξίσωση ανταλλαγής, ανάλυση σχετικής αξίας και άλλες μέθοδοι.
Οι επενδυτές θα πρέπει να καθορίσουν μόνοι τους εάν κάποια από αυτές τις μεθόδους μπορεί να εφαρμοστεί στους τύπους ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που εξετάζουν.
Παρακολουθείστε τα Νέα
Αν και δεν πρέπει να 'τσιμπάνε' σε κάθε αρνητική αναφορά που ακούνε, οι επενδυτές που ακολουθούν αξιόπιστες αναφορές μέσων ενημέρωσης είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να εντοπίζουν γεγονότα που επηρεάζουν τις επενδύσεις τους, όπως ένα ανταλλακτήριο που αρχίζει να καταρέει. Θα γνωρίζουν επίσης πότε θα εκδοθούν νέα και ενημερωμένα ρυθμιστικά πλαίσια και θα μπορούν να κρίνουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις ανταλλαγές βάσει αυτών των προτύπων.
Συμπέρασμα
Το κρυπτονομίσματα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ωστόσο, οι επενδυτές που είναι ανοδικοί στη μελλοντική τροχιά των κρυπτο πρέπει να εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί και να υιοθετούν στρατηγικές για τον μετριασμό του ρίσκου. Η συνομιλία με έναν οικονομικό σύμβουλο θα φέρει επίσης τους επενδυτές σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουν την ικανότητα κινδύνου και τη σωστή διαχείρηση του χαρτοφυλακίου τους.